Leuke steden (en dorpjes) in de omgeving

 

Denia

 

De Montgo, een berg van 753 meter, vormt de natuurlijke afscheiding tussen Jávea en Dénia. In 1987 is de Montgo en het gebied er om heen uitgeroepen tot beschermd natuurgebied: Montgo National Park. Beklimming naar de top is mogelijk.

Vanuit Jávea kun je via de heuvels naar Dénia rijden of je kiest voor de weg om de Montgo heen. Dénia is een havenstad en aan weerszijden van de haven liggen de stranden. Er zijn leuke winkels en hele sfeervolle pleintjes met de typisch Spaanse barretjes. Het centrum ligt rond een lage heuvel. Op de heuveltop ligt een groot kasteel, destijds een Arabisch fort. Hier bevindt zich een archeologisch museum.

 

 

 

Altea

 

Op zo’n 40 kilometer van Jávea ligt Altea. Een sfeervolle badplaats met een schitterend historisch centrum maar ook een haven en een gezellige boulevard.

Het is met name het oude centrum waarom veel mensen een dagje naar Altea komen. Smalle straatjes met witgekalkte huizen en kleine unieke winkeltjes die uiteindelijk samenkomen op de top van de heuvel waarop het oude stadje is gebouwd. Hier kom je op een sfeervol plein met een prachtige kerk, gezellige terrasjes en restaurants. Vanaf deze top heb je en prachtig uitzicht over Altea, de zee en in de verte Benidorm. Vanuit Jávea kun je via de autosnelweg naar Altea maar de kustweg is prachtig. Je rijdt dan vanuit Javea naar Moirara, vervolgens Calpe en uiteindelijk Altea. De reistijd is ongeveer 40 minuten.

 

 

 

Jalon

 

Vanuit Jávea kunt u natuurlijk ook het binnenland in gaan. Een echte aanrader is het dorp Jalon, gelegen in de Jalon vallei. Het ligt zo’n 30 kilometer landinwaarts en zo’n 25km van Jávea.

De natuur is hier prachtig. Veel amandelbomen, sinaasappelbomen en wijngaarden waar Moscatel en rode wijn wordt geproduceerd. Maar Jalon biedt meer! In Jalon wordt op zaterdag een vlooienmarkt gehouden waar antiek, kunst en hebbedingetjes de hoofdmoot vormen. Tegenover de markt ligt een wijncoöperatie waar je wijn kunt proeven.

 

 

Quadelest

 

In het binnenland van de Costa Blanca ligt in de bergen Quadalest. Een bijna duizend jaar oud dorp dat verborgen ligt in de rotsen, met een prachtig uitzicht op de omgeving.

Het kasteel van Quadelest , El Castell de Quadelest, is alleen via een ingang in de rotsen te bereiken.Vanuit het kasteel heb je een geweldig uitzicht de bergen, het stuwmeer en het dorp zelf. Jarenlang is het kasteel van de moren geweest maar vanaf de zeventiende eeuwen waren de Spanjaarden weer aan de macht in Quadalest. In het dorp zelf zijn een paar musea, een sfeervol dorpsplein en een prachtige kerk. Ondanks de vele toeristen blijft het dorp zijn authenticiteit behouden en is een aanrader. Vanuit Jávea is de reistijd ongeveer anderhalf uur.

 

 

 

Alicante

 

Ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Jávea ligt Alicante. Naast Valencia is vliegen op Alicante een mogelijkheid om vakantie te vieren in Jávea. Maar Alicante zelf bezoeken is zeker ook de moeite waard.

De prachtige Explanada de Espana, de promenade langs de haven omringd met palmbomen, is “the placet to be” in Alicante. Ook Alicante kent een oud en nieuwer gedeelte. De oude stad is klein en sfeervol, de oude wijk Santa Cruz is een aaneenschakeling van smalle straatjes met mooi opgeknapte oude witte huisjes die versierd zijn met bloemen en tegeltjes. Op de Monte Benacantil, de heuvel die ver boven Alicante uitreikt, ligt een 16e eeuws kasteel, Castillo de Santa Barbara, van waaruit je een schitterend uitzicht op de stad hebt. Alicante heeft een grote haven en is aanmeerplaats voor vele cruiseschepen. Natuurlijk zijn er in een stad als Alicante volop winkels, cafe’s en restaurants. Kortom meer dan genoeg om een heerlijke dag door te brengen!

 

 

 

Valencia

 

Lange tijd stond Valencia in de schaduw van Barcelona en Madrid, maar dat is verleden tijd. Met het futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias, het historische oude centrum, de vele parken en de gezellige boulevard is Valencia voortaan voor velen een stad om te bezoeken en nooit te vergeten.

Mogelijk begint uw vakantie in Jávea met de aankomst op de luchthaven in Valencia maar Valencia alleen als “luchthaven” zien voor uw vakantie in Jávea is een gemiste kans! Valencia, ook wel sinaasappelstad genoemd, ligt aan de Middellandse zee en is een geweldige stad met een heerlijk klimaat. Een gemoedelijke en overzichtelijke stad zodat ook een dagtrip zeer de moeite waard is. Vanuit Jávea is een dagje Valencia eenvoudig in te plannen. De afstand bedraagt zo’n 100 kilometer en met de auto kun je er eenvoudig en snel komen. Mocht de auto geen optie zijn dan kun je ook de bus nemen vanuit het centrum van Jávea. In zo’n 2 uur ben je Valencia en een retourtje kost ongeveer 20 euro. 

 

 

 

Benidorm

Als er één stad is die symbool staat voor het massatoerisme in Spanje dan is het Benidorm wel. Dit is massatoerisme in de meest zuivere vorm die er te vinden is: stratenblokken vol met appartementen en hotels, lange drukke zandstranden voorzien van wandelboulevards vol souvenirwinkels en terrassen en straten vol winkels waar men zich enkel en alleen op de winkelende toeristen richt. Natuurlijk mag een levendig uitgaansleven niet ontbreken, inclusief in de zomermaanden groepen met hoofdzakelijk Britse toeristen die vaak al halverwege de middag dronken door de straten zwalken.
In en rondom Benidorm is er van alles aangebracht om de toeristen te vermaken: bingopaleizen, pretparken, toeristentreintjes en winkelcentra. Wie naar Benidorm komt die hoeft zich niet te vervelen. Wie echter komt om kennis te maken met Spanje die zal ervoor moeten zorgen dat hij/zij Benidorm zoveel mogelijk ontloopt. Benidorm ligt dan wel in Spanje, er wordt echter meer Engels, Duits en Nederlands dan Spaans gesproken.